Vodiči sypačov si pred zimou zmerali sily v súťaži zručnosti

12.10.2005 Poprad

Poprad 12. októbra (TASR) - Ranné mrazy pod Tatrami sú jasným signálom blížiacej sa zimy, ktorá opäť preverí vodičov i cestárov. Tí druhí preskúšavali svoju ...
Poprad 12. októbra (TASR) - Ranné mrazy pod Tatrami sú jasným signálom blížiacej sa zimy, ktorá opäť preverí vodičov i cestárov. Tí druhí preskúšavali svoju zručnosť za volantom ťažkých sypačov už dnes. Príležitosťou bol prvý ročník súťaže, ktorá sa konala v Poprade na záver jubilejných X. Dní slovenských cestárov.

Na štart sa postavilo štrnásť súťažiacich z jednotlivých samosprávnych krajov a tiež z Národnej diaľničnej spoločnosti. Vytýčenú trať s prekážkami mali absolvovať čo najrýchlejšie a podľa možnosti bez trestných bodov. Výsledky hodnotili americkí rozhodcovia, ktorí majú s podobnou súťažou už bohaté skúsenosti.
Trať pripomínala zimné cesty, kedy vodiči sypačov neraz musia doslova kľučkovať pomedzi zaparkované či uviaznuté autá tak, aby ich nepoškodili. \"Je to začiatok tradície, ktorú chceme zaviesť na Slovensku tým, že preberáme určité pravidlá z USA. Zmyslom je prezentovať schopnosti našich vodičov, \" priblížil zámer organizátor Vladimír Kozák z Prešovského samosprávneho kraja. Dodal, že sudy na trati simulujú odstavené autá. Americkí rozhodcovia boli \"tvrdí\", stanovili pomerne malú vzdialenosť medzi prekážkami.
Na otázku o príprave vodičov sypačov Kozák uviedol, že pred zimou absolvujú aj školenia. Technický stav mechanizmov na diaľniciach a rýchlostných komunikáciach je podľa neho dobrý, ale na cestách prvej, druhej a tretej triedy, ktoré udržiavajú samosprávne kraje, dosahuje priemerný vek strojov pätnásť rokov.
 

Vyberte región

mark